Aquest divendres dia 1 d’agost ha entrat en vigor el Conveni del Consell d’Europa per a prevenir i combatre la violència contra les dones, altrament conegut amb el nom de Conveni d’Istanbul (ciutat on va ser aprovat l’any 2011).
El Conveni d’Istanbul afecta entre d’altres a l’estat espanyol i bàsicament es centra en intentar detectar, prevenir i lluitar qualsevol forma de violència sobre la dona. La violència de gènere s’extén des del maltractament a mans de la seva parella o ex-parella fins al matrimoni forçós, la mutilació genital femenina o la tracta amb finalitats d’explotació. Aquest conveni compromet a l’Estat ratificant a adoptar mesures legislatives, punitives (sancionadores) i d’informació i sensibilització amb els objectius principals de perseguir aquests delictes i protegir a les víctimes.
L’estat espanyol va ratificar aquest conveni el passat mes d’abril, d’aquesta manera queda compromès, a adoptar entre altres mesures, la persecució internacional de la mutilació genital femenina quan aquesta hagi estat comesa per un ciutadà espanyol o hi resideixi habitualment i el delicte l’hagi patit una víctima que compleixi una d’aquestes característiques, sense que les restriccions de la justícia universal esdevinguin com a impediment.
Així mateix, l’estat espanyol ha contret altres obligacions, entre d’altres: l’adopció de mesures necessàries per tal que la persecució per raó de gènere sigui tinguda en compte com a causa per a obtenir asil o protecció subsidiària (de tercers). Cal posar de manifest que malauradament l’estat espanyol, en tota la seva història, només ha concedit la protecció per motiu de gènere en una única ocasió, i aquesta es basava en una víctima de tracta.
El Conveni d’Istanbul i que ha ratificat l’estat espanyol, estableix que les parts firmants «adoptaran les mesures legislatives necessàries o d’un altre tipus per a desenvolupar procediments d’acollida sensibles al gènere i serveis de recolzament a les persones sol·licitants d’asil, així com directrius basades en el gènere i procediments d’asil sensibles al gènere, inclosos els relatius a l’obtenció de l’estatut de la persona refugiada i a la sol·licitud de protecció internacional».
El Conveni d’Istanbul va més enllà i recorda als Estats el principi internacional de no devolució, de forma que els compromet a adoptar les mesures necessàries per a respectar-lo amb la finalitat de garantir que «les víctimes de violència contra les dones necessitades de protecció, amb independència de la seva condició o lloc de residència, no puguin ser retornades sota cap circumstància a un país en el que la seva vida pugui estar en perill o en el que puguin ser víctimes de tortura o de tractes o de danys inhumans o degradants».
Cal dir però que en el text del Conveni d’Istanbul s’hi preveuen altres compromisos en els quals l’estat espanyol ja hi ha posat fil a l’agulla. Entre aquests s’hi troba l’obligació d’adoptar una legislació específica en contra la violència de gènere (Llei Integral que compleix 10 anys) i que inclou la possibilitat d’adoptar ordres i mesures de protecció urgent per a les víctimes, prohibint en aquests casos els sistemes de mediació o conciliació i que pren com agreujant el parentiu, entre altres mesures vigents en el nostre sistema judicial. (Font: EUROPA PRESS)
Leave A Comment